Home NL

De Barry Bromley Classic Firearms Museum (BBCFM) De eigenaars van het BBCFM zijn Barry Bromley en Debbie Swift. Welkom op onze website!  Hier vindt U informatie over het unieke klein wapenmuseum en over de educatieve Battelfield toer.  Wekelijks geven wij lezingen over WO I – wapens , het gebruik en het verhaal achter het wapen.  Tevens kan U ook genieten van  en Engelse thee van 'Deb's Tea Garden'. 


Het museum


Het museum en het daarbijhorende informatiecentrum is een zlf bedruipend project van Debbie en Barry.  Het is de persoonlijke collectie van Barry die er reeds een levenslange passie heeft opzitten voor oude wapenkunde.  De ligging van het museum op de Kemmelberg, juist buiten de regio van Ieper in België, was eens het toneel van strijd en verwoesting, maar  nu een vredig en rustig landschap.  Hier in het BBCFM kan je informatie opsteken van de wapenkunde van vooral Britse maar ook van andere landen die in het conflict van WO I betrokken waren. 


Let wel : het museum is alleen open op verzoek en is dus niet vrij toegankelijk


Het museum biedt een overzicht van wapens die een periode overbrugd van 1800 tot 1918.  Je krijgt er informatie over de evolutie van de wapens alsook van toebehorende  munitie, en vooral wat een invloed dit heeft gehad zelfs op ons dagelijks leven.  Tijdens de Eerste Wereldoorlog zien we een enorme technologische evolutie, veranderingen in strategische oorlogsvoering  en dus een start van moderne oorlogsvoering.  Verhalen van incompetente generaals alsook verhalen achter het wapen, eigenaars alsook hun rol in WO I.  Het verhaal van het wapen zijn verbeteringen en veranderingen , stellen het leger in die tijd  ook tot vreselijke dingen in staat. 


Vanaf 1914 werd het conflicht dan ook een industriële onderneming.  De wapenindustrie, ontstaan in Het Victoriaans tijdperk, speelde een rol in de ontwikkeling van Europa.  Deze ontwikkeling kwam zelfs ten goede in het dagelijks leven van die tijd.  De ontwikkeling van de standaardproductie, massaproductie, uitvindingen ontstaan in London, Birmingham en andereplaatsen.  Zonder deze ontwikkeling zou het dagelijks leven zelfs nu er heel anders uitzien. 


De voorwerpen tonen zeker ook de samenwerking tussen mens en machine.  Dit was een totale oorlog, die de soldaten op ongekende schaal de verschillende produkten leerden ontdekken en bedienen om zoveel mogelijk het conflict te overleven.  Deze relatie is juist in het museum te vinden en het verhaal achter het wapen krijgt zo een dubbele betekenis.  Deze combinatie onderscheid zich van andere musea in dit thema.


Het nieuwe museum groeit en regelmatig worden er nieuwe invalshoeken en thema’s aangehaald.  Inj de toekomst worden  er reeds plannen gemaakt voor de periode 1918-1990 met stukken uit de Tweede Wereldoorlog alsook de Britse inmenging in Noor-Ierland en de Falkland oorlog. 


Het museum is dus het resultaat van een  een levenslange passie en verzameling van Barry Bromsley.  De inhoud van het museum, informatiecentrum, kaarten, boeken, tijdschriften....worden zorgvuldig bewaard zodat ook volgende generaties hiervan kunnen genieten. 


Nieuwe sectie opening in 2018


In deze sectie van het museum speelt vooral de rol die de omgeving heeft gehad op de oorlogsvoering gedurende WO I.  Hierbij staat vooral destrijd in en om de Kemmelberg centraal.  Informatie en vooral materiaal en voorwerpen betreffende de slag Van Mesen, de slag en operatie Georgette etc....


Lezingen


Gedurende het toeristich seizoen, of bij bepaalde periode  zullen er informatieve lezingen worden gehouden over diverse onderwerpen gerelateerd aan de inhoud van het museum.  Informatie hierover zal te zien zijn op onze website. 


Battelfield Tours


Persoonlijke Battelfield Tours kunnen ook vanuit het museum worden georganiseerd.  Kleine groepen worden in een 4x4 begeleid en als de gelegenheid zich voordoet in een ’66 Mustang Covertible in het prachtig landschap van het Heuvelland.  Vele plaatsen worden opgezocht die niet direct in de normale toeringen te zien zijn.


Bekijk dus de website voor meer informatie.7DE JUNI 1917 - 2017

100 YEAR ANNIVERSARY

SLAG OM MESEN EN DE ONDERGRONDSE OORLOG